Poznaj źródła magnezu

Zawartość magnezu w produktach spożywczych jest zróżnicowana. Największe ilości magnezu znajdują się w suchych nasionach roślin strączkowych, kaszach, orzechach, otrębach, mąkach z niewielkiego przemiału. W oparciu o dostępne doniesienia naukowe można stwierdzić, że w dobrze zbilansowanej i urozmaiconej diecie człowieka źródłem magnezu są przede wszystkim produkty zbożowe (spożywane w porcji 4-5 razy w ciągu dnia, pokrywają zapotrzebowanie na ten składnik mineralny w ilości 30%).



Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie obserwuje się niskie spożycie nasion z roślin strączkowych, a spożycie kasz i pieczywa spada, niedobór magnezu jest dość powszechny w populacji ludzi krajów rozwiniętych. Jednocześnie duże spożycie produktów rafinowanych i wysoko przetworzonych zmniejsza zawartość magnezu w diecie współczesnego człowieka. Dlatego uzasadnione jest wskazywanie innych cennych źródeł magnezu.