Magnez – król zdrowia

Magnez występuje we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Uczestniczy aktywnie w najważniejszych etapach wytwarzania i wykorzystywania energii niezbędnej do przemian metabolicznych oraz funkcji życiowych komórek. Bierze udział w syntezie białka, budowie kości i zębów, przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. Magnez występuje powszechnie w żywności, ale jego zawartość jest bardzo zróżnicowana w poszczególnych produktach spożywczych. Badania dowodzą, że magnez najlepiej przyswajalny jest z produktów naturalnych, czyli z produktów spożywczych i wody. Dobrym źródłem magnezu mogą być produkty zawierające znaczną jego ilość, ale także produkty z mniejszą jego zawartością, ale spożywane często.

Czy wiesz, że…

W języku medycznym magnez określa się mianem pierwiastka życia. Nazwa ta sugeruje ważną rolę magnezu w organizmie i jego kluczowe znaczenie w procesach życiowych.

Czy wiesz, jaka jest biodostępność magnezu?

Biodostępność, czyli dostępność biologiczna dla organizmu, określa szybkość i stopień wchłaniania substancji czynnej, w tym magnezu z produktu, wody, bądź preparatu farmaceutycznego. Biodostępność magnezu to zatem jego ilość, która może być przyswajana przez układ trawienny i docelowo wykorzystana przez komórki organizmu.
ola_classic (1)

NA BIODOSTĘPNOŚĆ MAGNEZU MA WPŁYW WIELE CZYNNIKÓW, DO NAJWAŻNIEJSZYCH NALEŻY:

  • laktoza
  • witamina D
  • sód
  • dieta bogata w białka pochodzenia zwierzęcego
  • optymalna podaż witaminy B6
  • mniejsza zawartość magnezu w diecie, zwiększa jego wchłanianie

NIEKORZYSTNY WPŁYW NA BIODOSTĘPNOŚĆ MAGNEZU MOŻE BYĆ SPOWODOWANY:

  • dietą wysokotłuszczową (bogatą w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego)
  • długotrwałym odchudzaniem
  • spożywaniem znacznych ilości kawy i mocnej, czarnej herbaty
  • nadużywaniem alkoholu
  • zbyt dużą podażą błonnika pokarmowego >40 g
  • dietą bogatą w fityniany, szczawiany, galusany