Przyswajalność magnezu

lekarzW ciele dorosłego człowieka znajduje się około 24 g magnezu, ponad połowa znajduje się w kościach, około 30% w mięśniach, pozostała w innych tkankach i płynach ustrojowych. Jeśli w organizmie człowieka występują znaczące niedobory magnezu, wówczas wchłania się on znacznie wydajniej. Przy dużych niedoborach magnezu z produktów spożywczych magnez może być wchłaniany przez organizm, nawet w ponad 70%, także gdy produkty te nie zawierają znaczących jego ilości. Natomiast gdy w organizmie człowieka nie ma niedoborów magnezu, jego wchłanianie jest na poziomie 10%, i nie zależy ono od jego zawartości w pożywieniu.

Czy wiesz, że…

Błonnik pokarmowy (choć niezbędny w naszej diecie), spożywany w ilości ponad 40 g dziennie będzie hamował przyswajanie magnezu.

Dietetycy polecają nie tylko pestki dyni

Dobrym źródłem magnezu mogą być produkty spożywcze, w których zawartość magnezu jest niewielka, jeśli spożywane są one często np. kilka razy w ciągu dnia. Przykładem może być woda wzbogacana w magnez (np. woda filtrowana) oraz produkty pełnoziarniste.